czwartek, 14 stycznia 2016

Chili con carne

Legenda głosi,że pierwszy przepis na Chili con carne (hiszp.chili z mięsem)otrzymała hiszpańska zakonnica Maria z Agredy, która w czasie wizji, opuszczała swoje ciało a Jej duch udawał się za Atlantyk, aby krzewić chrześcijaństwo wśród Indian. Pod czas jednej z tych "wypraw" duch Marii-otrzymał przepis na Chili con carne. Obecnie tradycyjna potrawa kuchni Tex-mex-czyli wszystkie chwyty dozwolone:)




SKŁADNIKI:(około 4 porcje)
łyżka oliwy
ok 500-600 g. mielonej wołowiny
1 duża cebula
2-3 ząbki czosnku 
2 duże pomidory lub puszka pomidorów lima
1 łyżka koncentratu pomidorowego (opcjonalnie)
1 puszka czerwonej fasoli
1 puszka kukurydzy (opcjonalnie)
papryczki chili-według uznania (ja daję 2-3 ale można dać więcej)
1 czerwona papryka
1 łyżeczka kuminu (kmin rzymski)
1 łyżeczka oregano
1 łyżeczka czerwonej papryki w proszku
ok 100 ml bulionu wołowego lub wody
sól
pieprz
troszkę cukru
PRZYGOTOWANIE:
Na dużej patelni, na oliwie, zeszklić drobno pokrojoną cebulę, posiekany czosnek, dodać papryczki, paprykę w proszku, oregano i kumin. Podsmażać przez minutę, uważając,żeby nie przypalić. Następnie dodajemy mielone mięso-staraj się,żeby mielone nie posklejało się.Podsmaż mięso Następnie dodaj pomidory (jeżeli świeże-to sparz, obierz ze skórki, usuń gniazda i pokrój w kosteczkę)oraz koncentrat-jeżeli używasz. Wymieszaj i dopraw solą, pieprzem i cukrem (pomidory kochają cukier-dlatego go dodaję).Poczekaj ,aż sok z pomidorów odparuje, jakieś 15-20 minut na małym ogniu-mieszając od czasu do czasu. Po tym czasie dodaj, czerwoną paprykę pokrojoną w drobną kostkę, czerwoną fasolę, kukurydzę (jeżeli używasz), zamieszaj wszystko i powoli dodawaj bulion-tak aby powstał gęsty sos. Gotowe! 
WSKAZÓWKI:
Można podać z ryżem na sypko, tortillą, na sałacie lub samoistne danie


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz