czwartek, 14 stycznia 2016

Zupa pomidorowa-jak u mamy

Zamknij oczy i pomyśl o beztroskim dzieciństwie, domu, najlepszym obiedzie u mamy....o czym pomyśleliście? Ja,o zupie pomidorowej. Uwielbiałam ją, gdy byłam dzieckiem, uwielbiam ją i dziś. Jest to oryginalny przepis mojej mamy. Dziś, i ja. jestem mamą...a smak pomidorówki jest taki sam.

PRODUKTY:
kawałek żeberek do nagotowania(opcjonalnie)
! średnia marchew
! mały korzeń pietruszki
kawałek pora
1/4 średniego selera
1 średnia cebula
1/2 łyżki masła ( w opcji FIT oliwa)
1 słoiczek koncentratu pomidorowego (Pudliszki najlepiej), lub kg dojrzałych pomidorów (w sezonie)-typu lima, ew. karton passaty pomidorowej
sól
cukier
ocet balsamiczny(opcjonalnie)
mąka
śmietana(opcjonalnie)
PRZYGOTOWANIE:
Żeberka umyć, włożyć do garnka, zalać ok 2 litrami wody i wstawić. Przed zagotowaniem, zdjąć burzyny. Dodać włoszczyznę i sól. Gotować do miękkości mięsa. W międzyczasie na patelni roztopić masło, dodać, pokrojoną w drobną kosteczkę, cebulę-zeszklić, dodać koncentrat,  przesmażone pomidory lub oraz cukier. Karmelizować na małym ogniu.Jeżeli mięso i włoszczyzna są już miękkie-wyjmujemy z wywaru. Dodajemy pomidory z patelni.Następnie trzeba zagotować. W tym czasie przygotowujemy mąkę z wodą (lub śmietaną) do zaciągnięcia zupy.Pomidorówkę zaciągamy,gdy potrzeba dodajemy cukru, soli, ew. octu balsamicznego. Jak ktoś lubi,można dodać śmietany.:)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz