Nadchodzi wiosna, na straganach pojawiają się pęczki botwinki.Korzenie buraka są małe a liście delikatne, właśnie wtedy mają najwięcej aromatu i smaku....wykorzystajcie to. Przepisów na przygotowanie botwinki jest wiele, dziś postawiłam na kuchnię gracką.Aromatyczny, grecki ser idealnie współgra z delikatnym smakiem buraka.
SKŁADNIKI:
1 litr bulionu warzywnego
pęczek młodej botwinki
ok 0,5 kg młodych, małych ziemniaków
pęczek koperku
pól paczki oryginalnej fety.
1/2 łyżki oliwy/oleju
śmietana (opcjonalnie)
sól (w razie potrzeby)
pieprz
ocet ( do smaku)
cukier (do smaku)
PRZYGOTOWANIE:
Ziemniaki obrać, pokroić w plasterki, przygotować bulion. Botwinkę dokładnie umyć, obrać buraczki, również pokroić w plasterki, gałązki i liście posiekać. W dużym garnku z ciężkim dnem, rozgrzać oliwę, dodać plasterki ziemniaków, podsmażyć je, aż się troszkę zrumienią, zalać gorącym bulionem. Dodać plasterki buraków-gotować kilka minut,aż ziemniaki i buraki będą miękkie ale nierozpadające się. Na tym etapie dodajemy posiekane gałązki botwiny. Gotować na średnim ogniu przez 2-3 minuty, następnie dodajemy poszatkowane liście.Zupę przyprawiamy solą(w razie potrzeby), pieprzem,wlewamy ocet i doprawiamy cukrem-tzw. słodko-kwaśno.
WSKAZÓWKI:
Zupa świetnie smakuje z chlebkami z rozmarynem. Przepis znajdziecie tutaj : http://kopystkapogarach.blogspot.com/2016/01/chrupiacy-chlebek-z-rozmarynem.htmlWSKAZÓWKI:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz