poniedziałek, 18 stycznia 2016

Chrupiący chlebek z rozmarynem

Co tu pisać, jest świetnym dodatkiem do zup (u mnie znajdziecie go, jako dodatek do botwinki po grecku), smakowicie komponuje się z Htipiti-czyli grecką pastą   z pieczonej papryki i sera feta. Przepis na Htipiti, znajdziecie tutaj : http://kopystkapogarach.blogspot.com/2016/01/htipiti-czyli-pasta-z-pieczonej-papryki.html. Wracając do chlebka, jest bardzo prosty i szybki . Serdecznie zapraszam.


SKŁADNIKI:
1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
3/4 łyżeczki soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 szklanki wody
kilka łyżek oliwy z oliwek
posiekane igiełki rozmarynu (do posypania)
gruboziarnista soł (do posypania)

PRZYGOTOWANIE:
W misce mieszamy mąkę,z solą i proszkiem, dodajemy wodę oraz oliwę. Łączymy składniki przy pomocy kopystki. Następnie dłonią wyrabiamy ciasto-jest to proces łatwy i szybki. Ciasto dzielimy na 3 lub 4 części. Każdą część -nie podsypując mąką, choć ciasto jest dość klejące-rozwałkowujemy na cienki placek. Pomocna tu będzie silikonowa mata-ale jeżeli nie posiadacie (ja nie posiadam), super sprawdzi się papier do pieczenia. Wystarczy obciążyć go z jednej, dwóch stron i wałkowanie staje się proste.Nasze rozwałkowane placki posypujemy solą gruboziarnistą i posypujemy rozmarynem.Placki na papierze układamy na blaszce i do nagrzanego piekarnika (230 stopni , bez termoobiegu) Pieczemy 8-10 minut. Powinny się zrumienić ale nie przypiec.Całkowity czas przygotowania-to ok 20 minut a radości wiele :)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz