Wiosenna, pyszna,zdrowa i łatwa do przygotowania, Wystarczy pójść na łąkę, nazrywać młodego szczawiu, kupić jaja dobrej jakości i pyszny obiad gotowy.
SKŁADNIKI:(3-4 porcje)
4 duże garście szczawiu
Bulion warzywny (ok 2,5 litra)
3-4 jajka
Łyżka masła
Cebula (mała)
2 ząbki czosnku
pieprz.
ew. Maggi
Odrobina cukru
Śmietanka
PRZYGOTOWANIE:
Szczaw, dokładnie myjemy, kroimy. Cebula w małą kostkę, czosnek drobno siekamy. Przygotowujemy bulion. Do garnka z grubym dnem dajemy masło, przesmażamy cebulę i czosnek, dodajemy szczaw, Chwilkę smażymy i zalewamy bulionem.Doprawiamy ew. maggi, pieprzem i cukrem. Gotujemy 10-15 minut, dodajemy kilka łyżek śmietany (3-4). Jaja należy rozbełtać, gdy zupa jest gotowa-powoli wlewać jajka (mniej więcej- jak lane kluski).Zupa powinna mieć kwaskowy smak, przełamany odrobiną cukru.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz