środa, 20 maja 2020

Roladki schabowe w kremowym sosie ze świeżych i suszonych grzybów

Takie wielkopolskie "zrazy"-tyle,że nie z wołowiny a z wieprzowiny. Moim zdaniem zrazy tylko z wołowiny, dlatego nazwałam je roladami.

PRODUKTY: (4 porcje)
4 spore kotlety
4 półksiężyce cebuli
4 kawałki boczku wędzonego
4 kawałki ogórka kiszonego
4 kawałki chleba
Musztarda
Majeranek
Sól
Pieprz
Olej do smażenia
Bulion

SOS:
garść mrożonych grzybów (kapeluszy)
2 łyżki suszonych
masło
śmietanka 12 %
1/2 małej cebuli
 sól
pieprz


PRZYGOTOWANIE:
Schab cienko rozbijamy, solimy, pieprzymy, cienko smarujemy musztardą, posypujemy majerankiem. Na każdy płat mięsa układamy (w najszerszym miejscu) kawałek boczku, cebuli, chleba i ogórka, Całość zwijamy w roladkę, Kładziemy na gorący olej-zwinięciem do dołu. Obsmażamy z każdej strony-następnie dolewamy bulion, przykrywamy i dusimy ok 40 minut. Przygotowujemy sos: suszony grzyby zalewamy letnią wodą i odstawiamy. Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy posiekaną cebulkę, pocięte grzyby świeże i suszone-przesmażamy, podlewamy odrobinę wodą z namoczonych grzybów, przyprawiamy solą i pieprzem, na koniec dodajemy śmietankę,












1 komentarz: