wtorek, 5 marca 2019

Schab kanapkowy-czyli pieczony w niskiej temperaturze

Schab pieczony w niskiej temperaturze-soczysty, delikatny i kruchy. Stanowi wspaniałą alternatywę do kupnych wędlin. Dodając sos pieczeniowy, będzie wspaniały obiad.


SKŁADNIKI:
1 kg schabu bez kości
Marynata:
2 łyżki soli peklowej
1 łyżka soli morskiej
1 łyżka papryki słodkiej
2 łyżki granulowanego czosnku
1 łyżka pieprzu ziołowego
1 łyżka cukru
1 łyżka mielonego pieprzu czarnego
1 litr wody
oraz
1 łyżka oleju
2 łyżki majeranku
Do podania:
Chrzan

PRZYGOROWANIE:
Schab myjemy, suszymy, oczyszczamy z błon i tłuszczu. Do wody wsypujemy wszystkie przyprawy oprócz majeranku i oleju. Do naczynia żaroodpornego wkładamy mięso i zalewamy marynatą-powinno być całe zanurzone. Przykrywamy i wkładamy do lodówki na 6-7 dni, co 36 godzin przewracamy. Po 6-7 dniach, wylewamy marynatę, mięso smarujemy olejem i posypujemy majerankiem, Piekarnik nagrzewamy do 100 stopni, mięso wkładamy do naczynia i pieczemy odkryte przez 120 minut-nie przewracamy i nie podlewamy. Po tym czasie wyłączamy piekarnik-mięso pozostawiamy w nim do ostygnięcia.














Brak komentarzy:

Prześlij komentarz