środa, 27 lutego 2019

Chruściki

Chruściki, Faworki Chrusty-nie ważna nazwa-ważny smak. Kochani, zbliża się tłusty czwatrek i nie wyobrażam sobie tego dnia bez tych kruchych prostokątów.


SKŁADNIKI:
2 szkl. mąki
4 żółtka
5 łyzek kwaśnej śmietany
1 łyżka wódki
1//2 łyżeczki cukru
szczypta soli
4 kostki smalcu do smażenia
Cukier puder do posypania

PRZYGOTOWANIE:
Mąkę przesiać, dodać żółka. śmietanę.wódkę, cukier i sól. Zagnieść ciasto, następnie cieńko rozwałkować, pokroić  na prostokąty-każdy prostokąt  przeciąc wdłuż, jeden bok przewinąć. Smalec rozgrzać, wrzucać po kilka faworków. Odsączyc na papierowym ręczniku, jak ostygną posypać cukrem pudrem.SMACZNEGO.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz