Wystarczy kilka dni i niewiele pracy a wyczarujecie dojrzewający schab suszony, przygotowany w domowych warunkach. Zamienicie na kupny?
SKŁADNIKI:
1 kg. ładnego schabu
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki soli
Czosnek granulowany(wg uznania-ale uważam,że łyżka)
Papryka słodka(j,w)
Kumin (1/2 łyżki)
Majeranek (1.5 łyzki)
Rozmaryn
Liść laurowy
oraz przypawy, które lubicie
Pończocha
PRZYGOROWANIE:
Schab myjemy, osuszamy, usuwamy wszelkie błonki, tłuszcze. Tak przygotowane mięso zasypujemy cukrem, przykeywamy i odstawiamy na 24 h, Po tym czasie mięso myjemy osuszamy, zasypujemy solą i rónież odstwiamy na 24h.Ponownie myjemy i osuszamy. Następnie przygotowujemy przyprawy, które wcieramy w mięso-im dłużej tym lepiej, Mięso umieszczemy w pończosze-po bokach dodajemy liście lurowe i wieszamy w suchym i przewiewnym miejscu na 5-6 dni, Wędlina jest gotowa. Super smakuje z chrzanem lub ogórkiem konserwowym.
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki soli
Czosnek granulowany(wg uznania-ale uważam,że łyżka)
Papryka słodka(j,w)
Kumin (1/2 łyżki)
Majeranek (1.5 łyzki)
Rozmaryn
Liść laurowy
oraz przypawy, które lubicie
Pończocha
PRZYGOROWANIE:
Schab myjemy, osuszamy, usuwamy wszelkie błonki, tłuszcze. Tak przygotowane mięso zasypujemy cukrem, przykeywamy i odstawiamy na 24 h, Po tym czasie mięso myjemy osuszamy, zasypujemy solą i rónież odstwiamy na 24h.Ponownie myjemy i osuszamy. Następnie przygotowujemy przyprawy, które wcieramy w mięso-im dłużej tym lepiej, Mięso umieszczemy w pończosze-po bokach dodajemy liście lurowe i wieszamy w suchym i przewiewnym miejscu na 5-6 dni, Wędlina jest gotowa. Super smakuje z chrzanem lub ogórkiem konserwowym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz