wtorek, 13 lutego 2018

Spaghetti Carbonara-oryginalny przepis

Eh, jak to Włosi. każdy uważa, że najlepsze danie pochodzi z jego regionu. Jedna hipoteza głosi,że Carbonara powstała w kuchni neapolitańskiej, w której często łączyło się jaka, ser i pieprz. kolejna -to Rzymianie, którzy twierdzą,że 1944 roku wspomagali ich alianci i z kilku składników udało się stworzyć danie, Kolejna hipoteza wiąże powstanie tego dania z carbonari (czyli węglarzami – ludźmi trudniącymi się wytwarzaniem węgla drzewnego) z Abruzji. Jedno jest pewne, Włosi ten sos traktują bardzo kanonicznie, dlatego nie ulepszają, nie dodają kolejnych składników-a zwłaszcza śmietany! Głównymi składnikami sosu są jajka (w większości żółtka), podsmażony, chrupiący boczek (idealnie byłoby użyć pancetty) oraz starty parmezan.


SKŁADNIKI: 4 porcje
ok 400 g spaghetti
4 żółtka i jedno całe jajo (oryginalny włoski przepis mówi,że powinno być tyle żółtek, ile osób-ale tutaj możemy troszkę odchudzić przepis. Ja dałam 3 żółtka)
40 g startego parmezanu
ok. 200 g. boczku, najlepiej wspomnianej już pancetty
1 mała cebula
sól
świeżo zmielony pieprz
można posypać odrobiną natki

PRZYGOTOWANIE:
Nastawiamy osoloną wodę na makaron. Drobno pokrojony boczek wrzucamy na patelnię i przesmażamy, dodajemy drobno pokrojoną w kostkę cebulę-całość smażymy-oby tylko nie przypalić. Spaghetti gotujemy al dente. Patelnię zdejmujemy z gazu. W miseczce rozbijamy jajka, dodajemy parmezan i dużą ilość pieprzu. Makaron odcedzamy (ja zawsze zachowuję troszkę wody od makaronu), wrzucamy gorący na patelnię, dodajemy masę jajeczną i energicznie mieszamy,żeby nie powstała jajecznica. Na koniec dodaję odrobinę wody z gotowanego makaronu. Podajemy.










Brak komentarzy:

Prześlij komentarz