wtorek, 31 stycznia 2017

Chleb z grubą i chrupiącą skórką

Niestety, każdy, kto mnie zna wie,że piekarz lub cukiernik to ze mnie nie będzie. Czasami, w przypływie dobrego nastroju, staram się coś upiec, z bardzo różnym i nieprzewidywalnym efektem. Nie wiem, co mnie natknęło-ale skoro wszyscy pieką chleb, upiekę i ja. Domownicy, gdy to usłyszeli-ewakuowali się ...gdyż każdy z nich wie, co to oznacza-ja plus odmierzanie produktów, mieszanie, trzymanie się przepisu. To musi się zakończyć katastrofą. Wiecie co, zaskoczyłam ich (tak samo, jak siebie)...udało się- bez jednego: "No, cholera jasna!!!" Chleb urósł, upiekł się, nie spalił, miał grubą,chrupiącą skórkę i był pyszny, zwłaszcza ciepły- w towarzystwie masła ziołowego.


SKŁADNIKI:
400 g. mąki żytniej, chlebowej typ 720
15 g świeżych drożdży
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki cukru
300 g wody (chłodnej)
Opcjonalnie ziarna

PRZYGOTOWANIE:
Drożdże kruszymy, zalewamy wodą. Mąkę przesiewamy, dodajemy sól i cukier. Rozrobione drożdże powoli wlewamy, mieszając ciasto. Odstawiamy na min, 12 godzin. Blat podsypać mąką, wyjąć ciasto z miski i uformować kulę (zawijając boki do środka). Ciasto przełożyć na oprószoną mąką ściereczkę, zawinąć i pozostawić na 2-3 godziny (w ciepłym miejscu)do wyrośnięcia. Nagrzać piekarnik (250 stopni)-włożyć naczynie żaroodporne ( u mnie żeliwny garnek)-na półgodziny. Do gorącego naczynia przełożyć ciasto.Piec przykryte ok.30 minut, następnie zdjąć przykrywkę i piec dodatkowo 20-30 minut. Upieczony chleb wyjąć, wystudzić-choć ciepły jest najlepszy a z masłem czosnkowym smakuje nieziemsko.






3 komentarze:

  1. Mam pytanie. Czy ja dobrze czytam,ze to chleb bez wyrabiania?wlac drozdze do mąki I to wszystko?i czy jezeli chodzi o drozdze to czekamy az zaczna pracowac czy wlac zaraz po wymieszaniu z woda?bardzo prosze o odp pozdrawiam������

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie czekamy,az drożdże zaczną pracować-zalewamy je całą wodą i powoli wlewamy do mąki. Chwilkę pomieszamy łyżką,żeby troszkę wszystko połączyć i gotowe. To bardzo prosty przepis. Pozdrawiam i życzę smacznego :)

      Usuń
    2. Jak cudownie zrobie koniecznie��dziekuje!

      Usuń