poniedziałek, 9 stycznia 2017

Grillowane bakłażany z pastą orzechową.

Kolejna odsłona gruzińskiej kuchni,którą jestem zafascynowana tak samo, jak krajem, ludźmi, przyrodą. Dziś bardzo popularna gruzińska przystawka, szybka w przygotowaniu i bardzo wyrazista w smaku.

SKŁADNIKI: (2-3 porcje)
1 bakłażan
Odrobina oleju do posmarowania patelni grillowej
Orzechowa pasta:
1/2 kubka zmielonych orzechów włoskich
2 -3 ząbki czosnku
1 łyżeczka nasion mielonej kolendry
Szczypta szafranu (opcjonalnie)
Sól
Odrobina octu winnego
2-3 łyżki soku z granatu (dodałam też kilka kulek)
Garść posiekanej natki kolendry lub pietruszki
Odrobina wody do rozcieńczenia pasty

PRZYGOTOWANIE:
Orzechy blendujemy, dodajemy przeciśnięty czosnek i przyprawiamy. Na koniec wsypujemy posiekaną natkę-ew. rozcieńczamy odrobiną wody. Bakłażana myjemy, kroimy w 0,5 cm plastry, posypujemy solą i odstawiamy na 15-20 minut. Za pomocą papierowego ręcznika, odsalamy i kładziemy na gorąca patelnię grillowaną, posmarowaną odrobiną oleju. Grillujemy do lekkiego przyrumienienia. Odsączamy na ręczniku i smarujemy pastą. Odkładamy na ok. godzinę. Przed podaniem posypujemy kulkami granatu.








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz