poniedziałek, 28 listopada 2016

Paprykarz szczeciński

Kupując puszkę-nigdy nie wiesz-co tam dodali, zmielili-chyba strach się bać. A można samemu w domu przyrządzić ten smakołyk.


SKŁADNIKI:
1 makrela wędzona(ok.200 g.)
1/2 niewielkiej cebuli
2 ząbki czosnku
1/2 woreczka ryżu (może być mniej)
1/2 większej marchwi
1/2 słoiczka koncentratu pomidorowego (ja używam Pudliszki)
1-1,5 łyżki keczupu (używam Pudliszki)
Olej
Oliwa z oliwek
Majeranek 
Sól
Pieprz
Papryka ostra
Papryka słodka
Ew. Harrisa

PRZYGOTOWANIE:
Gotujemy ryż. Makrelę obieramy ze skóry i ości. Dzielimy na małe kawałki. Na niewielkiej ilości oleju przesmażamy bardzo drobno posiekaną cebulę plus czosnek , przepuszczony przez praskę. Marchew ścieramy na tarce i dodajemy do cebuli,chwile smażymy, doprawiamy majerankiem . Na małą patelnię wlewamy łyżeczkę oleju i karmelizujemy koncentrat-ok. 2-3 minut. Do makreli dodajemy ugotowany ryż, przesmażoną cebulę z marchwią oraz koncentrat Mieszamy, doprawiamy keczupem, ew. solą, pieprzem, paprykami. Żeby paprykarz miał ładną konsystencję, mieszając, wlewamy troszkę oliwy z oliwek.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz