wtorek, 22 listopada 2016

Serowe pączki-czyli niebo w gębie

to było pierwsze paczki,które zrobiłam. Przyznam się-troszkę poległam ale i tak były dobre-zwłaszcza ciepłe.


SKŁADNIKI:
4 szklanki mąki tortowej
1/2 kg sera z wiaderka
Łyżka cukru waniliowego
Ok. 3/4 szkl. cukru
2 łyżki kwaśnej śmietany
3 jajka
2 łyżki wódki
Łyżeczka sody oczyszczonej
Łyżeczka proszku do pieczenia
Duża ilość oleju do smażenia (ok 1,5 litra)
Cukier puder

PRZYGOTOWANIE:
Do miski przesiewamy mąkę,dodajemy sodę, proszek do pieczenia. cukier ,cukier waniliowy,ser, jajka, wódkę i śmietanę.Wszystko dokładnie łączymy ze sobą. Ciasto jest klejące ale przy wyrabianiu pączków pomoże nam oliwa,którą smarujemy ręce Do szerokiego garnka z grubym dnem, wlewamy olej. Podgrzewamy, gdy osiągnie odpowiednią temperaturę (pomoże nam w tym wrzucony kawałek chleba), łyżką cedzakową wkładamy pączki. Smażymy na złoty kolor i obracamy. Zrumienione pączki odsączamy na papierowym ręczniku. Po wystygnięciu obficie posypujemy cukrem pudrem.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz