poniedziałek, 28 listopada 2016

Penne z pomidorami i kurczakiem

Filety z kurczaka, najlepiej pachnące latem pomidory i dobrej jakości ser pecorino lub parmezan-to się musi udać :)


SKŁADNIKI:(3-4 porcje)
2 pojedyncze piersi z kurczaka
W sezonie 5-6 dość sporych pomidorów (sparzyć, obrać ze skórki), poza sezonem 2 puszki
2 ząbki czosnku
1/2 sporej cebuli
1 łyżka tłuszczu
1 łyżka sera Ricotta
2 łyżki świeżo startego sera
Makaron penne
Sól
Pieprz
Oregano
Ew. cukier

PRZYGOTOWANIE:
Filety myjemy, osuszamy, oczyszczamy z błon, kroimy w kostkę. Na tłuszczu, podsmażamy drobno pokrojoną cebulę oraz czosnek, dodajemy kurczaka. Smażymy 3-4 minuty-mieszając. Następnie wkładamy pomidory, sól, pieprz, oregano i cukier (jeżeli pomidory są kwaśne). Wysmażamy przez 15-20 minut. W tym czasie gotujemy makaron. Gdy pomidory będą już odpowiednio wysmażone dodajemy ricottę Całość mieszamy z makaronem i posypujemy serem.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz