wtorek, 1 listopada 2016

Marchewka-dodatek do obiadu

Marchew, jedno z moich ulubionych warzyw. Przyrządzoną w ten sposób, mogłabym jeść codziennie.

SKŁADNIKI:
5-6 dużych marchwi
Łyżka masła
Gałązka lubczyku lub maggi w płynie
Łyżeczka mąki (u mnie orkiszowa)
Sól
Ew. odrobina cukru

PRZYGOTOWANIE:
Marchew obieramy, kroimy w kostkę, wkładamy do garnka i zalewamy osoloną wodą plus gałązka lubczyku.. Gotujemy al dente. Odcedzamy, pozostawiając 1/2 filiżanki, dodajemy masło, delikatnie posypujemy mąką (trzeba uważać,żeby nie porobiły się grudy). Jeżeli nie było lubczyku, dodajemy maggi w płynie, ew. kilka ziaren cukru. Jeżeli marchewka jest zbyt sucha, dolewamy odrobinę wody,





2 komentarze:

  1. U nas w domu taka marchewka (bez lubczyku, za to często z imbirem) nazywana jest "śliską marchewką" ;) Uwielbiamy! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. z imbirem-brzmi zachęcająco-koniecznie muszę wypróbować-dzięki :)

      Usuń