czwartek, 22 września 2016

Szybkie kluseczki z serka

Może stanowić samodzielne danie lub "dodatek" do zupy. Smak dzieciństwa, który od czasu do czasu gości na moim stole.

SKŁADNIKI:2-3 porcje
 2 pudełka serka homogenizowanego po 200 g.
1 jajko
ok.8 łyżek mąki
Sól

DO PODANIA:
Palone masło
ew. cukier

PRZYGOTOWANIE:
Ser łączymy z jajkiem, mąką-solimy do smaku. Ciasto powinno odchodzić od łyżki-ale nie być twarde. Kluseczki, po ugotowaniu, są miękkie i pyszne. Łyżeczką wrzucamy ciasto na osolony wrzątek. Masło przetapiamy. Kluseczki, po wypłynięciu na powierzchnię , wyjmujemy łyżką cedzakową, polewamy masłem, ew. posypujemy odrobiną cukru.





1 komentarz:

  1. takie kluseczki uwielbiam! Robiłam je synowi, jak był mały i zjadaliśmy razem :)

    OdpowiedzUsuń