Może stanowić samodzielne danie lub "dodatek" do zupy. Smak dzieciństwa, który od czasu do czasu gości na moim stole.
SKŁADNIKI:2-3 porcje
2 pudełka serka homogenizowanego po 200 g.
1 jajko
ok.8 łyżek mąki
Sól
DO PODANIA:
Palone masło
ew. cukier
PRZYGOTOWANIE:
Ser łączymy z jajkiem, mąką-solimy do smaku. Ciasto powinno odchodzić od łyżki-ale nie być twarde. Kluseczki, po ugotowaniu, są miękkie i pyszne. Łyżeczką wrzucamy ciasto na osolony wrzątek. Masło przetapiamy. Kluseczki, po wypłynięciu na powierzchnię , wyjmujemy łyżką cedzakową, polewamy masłem, ew. posypujemy odrobiną cukru.
1 jajko
ok.8 łyżek mąki
Sól
DO PODANIA:
Palone masło
ew. cukier
PRZYGOTOWANIE:
Ser łączymy z jajkiem, mąką-solimy do smaku. Ciasto powinno odchodzić od łyżki-ale nie być twarde. Kluseczki, po ugotowaniu, są miękkie i pyszne. Łyżeczką wrzucamy ciasto na osolony wrzątek. Masło przetapiamy. Kluseczki, po wypłynięciu na powierzchnię , wyjmujemy łyżką cedzakową, polewamy masłem, ew. posypujemy odrobiną cukru.
takie kluseczki uwielbiam! Robiłam je synowi, jak był mały i zjadaliśmy razem :)
OdpowiedzUsuń