wtorek, 23 lutego 2016

Węgierska zupa gulaszowa (potocznie zwana -bogracz)

Dziś przedstawiam Wam moją wersję węgierskiej zupy gulaszowej-tym razem gotowanej w domu-ale latem "zaproszę: Was na prawdziwy Bogracz, czyli pikantną zupę gotowaną w kociołku (bogracz) gotowaną nad paleniskiem.Składniki te same a smak zupełnie inny.

SKŁADNIKI:
600-800 g. mięsa wołowego (u mnie zrazowe)
1 większa cebula
2-3 ząbki czosnku
1 papryka czerwona
5-6 ziemniaków
3 mniejsze marchewki
korzeń pietruszki
seler
papryczka chili
1/2 słoika koncentratu pomidorowego 
1,5 litra bulionu wołowego
sól
pieprz
papryka słodka w proszku
papryka ostra w proszku (opcjonalnie)
kminek
majeranek
1/2 łyżeczki cukru
olej
2-3 skibki chleba (kromki)

PRZYGOTOWANIE:
Mięso myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem, kroimy w większą kostkę. 
Do garnka, z nieprzywieranym dnem, wlewamy olej, dodajemy mięso i obsmażamy z każdej strony. Wrzucamy posiekaną cebulę,czosnek i chili, chwilkę podsmażamy, zalewamy to bulionem. Gotujemy,aż mięso będzie prawie miękkie, następnie dodajemy pozostałe warzywa, oprócz ziemniaków (wszystko pokrojone w większą kostkę). Gotujemy 5-8 minut, następnie wrzucamy ziemniaki. W razie potrzeby, garnek uzupełniamy wodą W międzyczasie karmelizujemy koncentrat pomidorowy,czyli na patelnię dajemy troszkę oliwy lub masła (małą łyżeczkę), dodajemy koncentrat i podsmażamy.Powstałą  pastę dodajemy do garnka. Doprawiamy solą, papryką słodką, ostrą, majerankiem oraz kminkiem. Zupa powinna być pikantna i wyrazista w smaku. Na koniec można wsypać kilka ziaren cukru. Do gotującej się zupy wykruszamy chleb,żeby ją zagęścić.

WSKAZÓWKI:
podawać można z różnymi chlebkami (u mnie lawasz przepis tutaj : http://kopystkapogarach.blogspot.com/2016/02/lawasz.htmlale równie dobrze smakuje z chlebkiem z patelni, przepis tutaj: http://kopystkapogarach.blogspot.com/2016/01/flatbread-z-patelni.html .Całość posypałam serem owczym-Bulgar,












Brak komentarzy:

Prześlij komentarz