niedziela, 21 lutego 2016

Lawasz

Lawasz-to tradycyjny ormiański chleb. W 2014 został wpisany na listę niematerialnego dziedzictwa UNESCO, czyli dobra podwalina,żeby posmakować tego dobrodziejstwa.
Dopełnieniem będzie, iż w wierze ludowej, Lawasz ma moc niszczenia zła,ściągania obfitości,oczyszczania domostw-tyle z mądrości. Ja obiecuję,że będzie pysznie

SKŁADNIKI:
2 szkl. mąki pszennej
Łyżeczka soli
10 g. drożdży
1/2 łyżeczki cukru
3/4 szkl. ciepłej wody

PRZYGOTOWANIE:


Drożdże kruszymy do miseczki, dodajemy cukier, zalewamy kilkoma łyżkami wody. Odstawiamy w ciepłe miejsce do spienienia (ok. 10-15 minut). Mąkę wraz z solą przesiewamy, Dodajemy spienione drożdże oraz wodę. Ciasto wyrabiamy ręką, podsypując mąką, przez około 5-7 minut. Czas wyrabiania jest ważny, jeżeli chcemy uzyskać delikatne i elastyczne ciasto..Po wyrobieniu, ciasto przekładamy do naoliwionej miski, przykrywamy ręcznikiem, pozostawiamy do wyrośnięcia (1-1,5 godziny). Po tym czasie ciasto odgazowujemy uderzając pięścią . Ciasto dzielimy na porcje:5-6,jeżeli chcemy coś w nie zawinąć, 8, jeżeli mają być dodatkiem do zup, sosów. Wałkujemy na bardzo cienki placek (ok.1,5 milimetra), wkładamy na rozgrzaną patelnię ( z nieprzywieranym dnem) lub pieczemy w piekarniku -rozgrzanym do 220 stopni. Z piekarnika uzyskamy chrupiące, niczym krakersy, chlebki, z patelni, mięciutkie wrapy.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz