poniedziałek, 18 stycznia 2016

FLATBREAD Z PATELNI

Rozum czy serce? Rozum krzyczy....biała mąka, to niezdrowe, Serce podpowiada..muuuuusisz spróbować. Poddałam się, Serce wygrało, i nie żałuję-bo to na prawdę pyszna rzecz. Raz na jakiś czas przecież można zgrzeszyć.

SKŁADNIKI:
1 szklanka mąki
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
1 łyżeczka posiekanego oregano (świeże)
1/2 łyżeczki soli
ok 1/2 szklanki jogurtu-typu greckiego
Można dodać suszone pomidory, oliwki, inne zioła

PRZYGOTOWANIE:
W misce mieszamy mąkę, sól, proszek,natkę, oregano. Dodajemy jogurt,mieszamy łyżką, następnie lekko zagniatamy ciasto podsypując mąką.Ciasto może się troszkę lepić-ale nie przejmujcie się tym.Miskę przykrywamy ręcznikiem i odstawiamy na 30-60 minut.Następnie dzielimy na 4 części. Każdą oprószamy mąką i rozwałkujemy na cienki placek -ok 2 mm.Na nagrzaną patelnię (z nieprzywieraną powłoką) kładziemy placek (bez użycia tłuszczu), podgrzewamy 1-2 minuty z każdej strony, aż placek się ładnie przyrumieni i powstaną ciemniejsze plamki.

WSKAZÓWKI:
podajemy z oliwkami,sosem czosnkowym, pastą Htipiti, remouladą(sos duński) Przepisy na wszystkie sosy znajdziecie z Dziale Sosy/dipy


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz