wtorek, 19 stycznia 2016

Camponata, sycylijski gulasz

Dziś proponuję fantastyczny gulasz z bakłażanów...smak Sycylii zamknięty w garnku. Można go jadać na ciepło, jako dodatek do dań mięsnych, lub na zimno-zawsze smakuje wybornie.

SKŁADNIKI:
* jeden większy lub dwa mniejsze bakłażany
* oliwa z oliwek
* łyżeczka oregano /może być suszony/
* sól,świeżo zmielony pieprz
* czerwona cebula
* 2 ząbki czosnku
* garść zielonych oliwek, bez pestek
* mała garść natki pietruszki
* 2 łyżki kaparów
* 4-5 dużych, dojrzałych pomidorów -zimą puszka pomidorów lima
* ocet ziołowy lub balsamiczny
* kilka ziarenek cukru
* migdały lekko zrumienione na patelni

PRZYGOTOWANIE:
Bakłażana umyć, pokroić w dość spore kawałki,rozgrzać oliwę na patelni, dodać bakłażana, sól i oregano. Smażyć na dość dużym ogniu, często potrząsając patelnią,żeby składniki nie przywarły. Po 4-5 minutach, dodajemy, drobno pokrojoną cebulę plus plasterki czosnku.Następnie obrane ze skórki pomidory,pozbawione  pestek Po momencie dodajemy oliwki, kapary i ocet.Dusimy ok 15 minut. Doprawiamy solą pieprzem ewentualnie cukrem. Na koniec dodajemy posiekaną natkę plus uprażone migdały .

WSKAZÓWKI:
Camponata bardzo dobrze komponuje się z kaszą kus kus -u mnie z dodatkiem bazylii


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz