środa, 20 stycznia 2016

Dyniowe Kwadraty

Pachnące, wilgotne, pyszne. Tak, w kilku słowach, mogę je opisać. Świeży imbir, cynamon, wanilia....czujecie ?


SKŁADNIKI:
* szklanka drobno startego miąższu dyni (polecam odmianę hokkaido)
*szklanka mąki pszennej
* łyżeczka proszku do pieczenia
* szczypta soli
* łyżeczka cynamonu w proszku
* 1/2 łyżeczki imbiru w proszku
* 3/4 szklanki brązowego cukru
* jajko
* 1/3 szklanki roztopionego masła
* ok. 2 łyżki świeżo startego imbiru
* łyżeczka ekstraktu z wanilii
* 3/4 szklanki orzechów włoskich lub migdałów, posiekanych i uprażonych na patelni.

PRZYGOTOWANIE:
W misce zmiksować dynię,cukier, jajko, imbir, wanilię,masło.
W drugiej misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, sól, imbir w proszku, oraz cynamon. Piekarnik nastawić na 175 stopni.
Połączyć masę dyniową z mączną,wymieszać kopystką i dodać orzechy/migdały.
Przełożyć do formy wysmarowanej tłuszczem ( u mnie wymiary 20 x 20). Piec 35-40 minut. Po tym czasie sprawdzamy patyczkiem,czy ciasto jest upieczone(patyczek musi być suchy). Studzimy ciasto. 

WSKAZÓWKI:
Polewa z białej czekolady 
3 łyżki kremówki zagotować, zestawić z ognia, dodać połamaną białą czekoladę, mieszając-rozpuścić. Rozsmarować na cieście, posypać orzechami lub migdałami.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz