niedziela, 7 lutego 2016

Schab po cygańsku

Nie pytajcie mnie, skąd taki opis. Ładnych kilka lat temu znalazłam ten przepis...i tak pozostał pod niezmienioną nazwą. Fajna alternatywa dla kotletów.


SKŁADNIKI: (4 porcje)
4 duże, ładne kotlety schabowe
sól
pieprz
olej
SOS:
1 średnia cebula
2 ząbki czosnku
1 puszka pomidorów (dobrej jakości)
sól
pieprz
rozmaryn (może być suszony)
cukier (1/2 łyżeczki) -(opcjonalnie-ale zimowe pomidory kochają cukier)
2-3 małe ogórki konserwowe

PRZYGOTOWANIE:
Kotlety obsmażamy na tłuszczu, na złoty kolor. Przekładamy na talerz i trzymamy w ciepłym miejscu (jeżeli schab jest nadal twardy. podlewamy małą ilością wody i dusimy-bardzo często się zdarza,że duszę schab jeszcze kilkanaście minut). Na pozostały tłuszcz dodajemy drobno posiekaną cebulę, po chwili czosnek. Po 3-4 minutach dodajemy pomidory plus 1/2 łyżeczki cukru (czasami nawet więcej-zależy od kwaskowatości pomidorów). Powstały sos, doprawiamy sola, pieprzem, rozmarynem (inne zioła też wskazane). Do gorącego sosu, dodajemy nasze kotlety. Dusimy. Mięso musi być miękkie. Gotujemy makaron, ryż lub kaszę. Na koniec danie posypujemy pokrojonymi ogórkami konserwowymi lub podajemy w ich towarzystwie.

WSKAZÓWKI:
do podania makaron farfalle, ryż, kasza kuskus, kasza jaglana Sałatka z ogórków.

..




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz