niedziela, 7 lutego 2016

Sałatka z brokuła, z jajkiem i sosem musztardowym

Brokuły, inaczej zielony kalafior lub kapusta szparagowa, posiadają wyjątkowe właściwości i wartości odżywcze, co czyni je jednymi z najzdrowszych warzyw na świecie. Poza tym brokuły w smaku są delikatniejsze, niż ich kuzyn kalafior, a co za tym idzie - są zdecydowanie smaczniejsze i można je komponować z wieloma potrawami.Jest jedna zasada-absolutnie nie wolno ich gotować. Stracą wartości odżywcze i smak.


SKŁADNIKI
1 brokuł
1/2 czerwonej cebuli
3-4 pomidorki koktajlowe
2 jajka
2-3 łyżki kukurydzy (opcjonalnie)
kawałeczki sera feta(opcjonalnie)
SOS:
jogurt naturalny plus troszkę majonezu, plus musztarda francuska
mały ząbek czosnku
sól
pieprz

PRZYGOTOWANIE:
Brokuła dzielimy na różyczki, na moment wkładamy do gotującej wody (ok. 1-2 minuty), przekładamy na sitko i hartujemy zimną wodą,żeby proces parzenia się zakończył. Jajka gotujemy na twardo, cebule kroimy w piórka. Do miski wkładamy brokuły, cebulę, jajka (pokrojone w ósemki), pomidorki, kukurydzę (jeżeli używamy). Zalewamy sosem (2 łyżki jogurtu, 1/2 łyżki majonezu, łyżka musztardy francuskiej, ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę, sól, pieprz). Wierzch sałatki posypujemy kawałkami sera feta.

WSKAZÓWKI:
można podać z grzankami lub jako sałatkę do mięs.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz