niedziela, 7 lutego 2016

Polenta z szybkim sosem bolońskim

Polenta-to włoska, ludowa potrawa, przygotowywana z mąki lub kaszki kukurydzianej. Sekretem dobrze przyrządzonej polenty, jest to,żeby najpierw dobrze ją utwardzić (czyli bez problemu kroić nożem)a następnie zmiękczyć. Polentę można podawać, jako zamiennik ziemniaków,ryżu, makaronu lub samodzielne danie. Całości dokona sos pomidorowy, lub, jak u mnie, sos boloński. Tradycyjny przepis składa się z mąki/kaszki kukurydzianej, wody, soli. Obecnie wzbogacana o masło, ser, zioła. Idealną cechą polenty jest to ,że można podawać ja w formie papki, grillować lub smażyć-zawsze smakuje wybornie.


SKŁADNIKI NA POLENTĘ:
250 g kaszki kukurydzianej
1 l. osolonej wody lub bulionu
1 płaska łyżeczka masła (opcjonalnie)
2 łyżki startego parmezanu
1 łyżka drobno posiekanych ziół (opcjonalnie)

PRZYGOTOWANIE:
Zagotowujemy wodę (ew. bulion), stopniowo wsypywać kaszkę, energicznie mieszając, aby nie powstały grudki. Gotować przez około 8-10 minut, często mieszając. Dodać masło,parmezan i zioła Wymieszać. Można podawać w takiej formie (czyli papka), osobiście proponuję wyłożyć polentę do naczynia lub blaszkę, wyrównać powierzchnię, i poczekać do wystygnięcia. Pokroić, posmarować oliwą, grillować lub odgrzać na suchej patelni.W tym przypadku skórka powinna być chrupiąca a środek pozostać kremowy.


SKŁADNIKI NA SOS:
Sos boloński
ok. 0,6-0,7 kg mięsa mielonego (u mnie wołowina ale robię też z wieprzowiny. Natomiast NIGDY nie kupuję gotowego mielonego)
1 średnia cebula
2 ząbki czosnku
1 marchew
1 łodyga selera naciowego
pomidory, latem świeże, zimą passata, puszki (2 sztuki)
oliwa
parmezan
sól
pieprz
cukier
oregano (suszone)

PRZYGOTOWANIE:
Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy drobno posiekaną cebulę, po chwili czosnek.. Następnie zmielone mięso-staramy się,żeby nie powstały grudy mięsa, kiedy mięso się ładnie podsmaży,dodajemy marchew startą na dużych oczkach,seler naciowy pokrojony w małą kostkę. Chwilę przesmażamy i wlewamy pomidory (latem sparzone, obrane ze skóry, pozbawione gniazd nasiennych i pestek: zimą passata, pomidory z puszki). Smażymy.Ok 10-15 minut, aż większość soku z pomidorów odparuje. Doprawiamy solą, pieprzem, cukrem, oregano. Na koniec posypujemy świeżo startym parmezanem.

WSKAZÓWKI:
sos podajemy z grillowaną polentą
Oczywiście przepis na sos, który podałam, nie jest oryginalnym sosom bolońskim- ale jest szybki i równie smaczny.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz