Uwielbiam to danie, nie mam pojęcia skąd się wywodzi, ale osobiście mogłabym je jeść w każdą sobotę
SKŁADNIKI (2 porcje)250 gr. obranych, surowych ziemniaków
1/4 cebuli
sól, pieprz,
papryczka chili
oliwa z oliwek
kawałki łososia
kapary (opcjonalnie)
drobno pokrojona czerwona papryka (opcjonalnie)
Kawałki sera feta
Cytryna
PRZYGOTOWANIE:
Nagrzać piekarnik do 230 stopni. Dobrze wysmarować dno i boki żaroodpornej patelni lub innego naczynia. Ziemniaki obieramy, myjemy, trzemy na tarce o dużych oczkach, tak samo cebulę.Dodajemy 2 łyżki oliwy z oliwek, solimy, pieprzymy, wykładamy do żaroodpornego naczynia Naczynie (najlepiej patelnię) wkładamy do nagrzanego piekarnika na 15 minut. Po tym czasie podwyższamy temperaturę pieczenia i pozostawiamy jeszcze 5 minut, aż się zrumieni (ale nie spali). Placek gotowy:) Na wierzch układamy plastry wędzonego łososia, posypujemy papryczką chili, czerwoną papryką,kaparami oraz serem feta. Jeszcze lepiej smakuje podana z sałatą lodową z sosem winegret i cząstkami cytryny.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz