piątek, 29 stycznia 2016

Jarmuż z czosnkiem i jajkiem w koszulce

Jarmuż,odmiana kapusty, która ostatnio wraca do łask na całym świecie.Zwłaszcza w Polsce, jarmuż,stał się hitem. Próbowaliście już dań z jarmużem? Zasmakowały czy raczej nie? Dziś przesyłam przepis na jarmuż z czosnkiem, dobrym dodatkiem jest jajko w koszulce i odrobina startego sera gruyere.


SKŁADNIKI: (2-3 porcje)
2 garście jarmużu
3 ząbki czosnku
1/2 dużej cebuli
oliwa i masło
sól
pieprz
Łyżka startego sera gruyere (może być inny o wyrazistym smaku)
3 jajka
odrobina octu

PRZYGOTOWANIE:
Jarmuż dokładnie umyć, wyciąć łodygi, posiekać (można blanszować). Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy drobno pokrojoną cebulę oraz posiekany czosnek, gdy cebula stanie się szklista,dodajemy masło (ok. łyżeczkę). Blanszowany jarmuż przekładamy na patelnię i mieszamy z cebulą i czosnkiem. Prażymy przez kilka minut, mieszając. W tym czasie w garnku zagotowujemy wodę z octem. Jajko delikatnie rozbijamy do miseczki (każde jajko musi być gotowane oddzielnie)Pamiętajmy o jarmużu,żeby się nie przypalił. Gdy woda w garnku zacznie wrzeć, łyżką robimy wir w wodzie i delikatnie wlewamy jajko. Białko powinno otoczyć żółtko i uformować tzw. koszulkę. Jajko gotujemy 3 minuty, białko ma być ścięte a żółtko półpłynne.Przypuszczam,że jarmuż już jest gotowy. Nasze jajko również (wybieramy je ,za pomocą łyżki cedzakowej). Czynność powtarzamy z pozostałymi jajkami.Gotowe jajka przekładamy na jarmuż, posypujemy serem. Można dodać pomidorki koktajlowe oraz grzanki z oliwą bazyliową.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz