sobota, 30 stycznia 2016

Filety z kurczaka w parmezanowej panierce, pieczone w piekarniku

Soczysta pierś kurczaka w pysznej panierce, z dodatkiem pomidorów i mozzarelli. Fajny pomysł na niedzielny obiad.

SKŁADNIKI:(4 porcje)
podwójna pierś z kurczaka
Łyżka oliwy z oliwek (może być smakowa, np. bazyliowa)
2/3 szklanki bułki tartej
1/3 szklanki tartego parmezanu
2 duże pomidory
czerwona cebula
1/2 kulki mozzarelli
świeża bazylia do posypania
2 cukinie
sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE:
Piekarnik nagrzać do 220 stopni. Filety umyć, osuszyć, przekroić wzdłuż, żeby otrzymać 4 porcje. Jeżeli są zbyt grube,rozbijamy tłuczkiem na ok. 0,5 cm.. Solimy, pieprzymy i smarujemy oliwą. Następnie obtaczamy w mieszance bułki i sera. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, układamy filety i pieczemy 15 minut.
Pomidory parzymy, obieramy ze skórki, odsączamy z nadmiaru soku, łączymy z drobno posiekaną cebulą.

Pomidory nakładamy na filety, posypujemy kosteczkami mozzarelli, wkładamy do piekarnika, na kolejne 5 minut.

Cukinię pokroić obieraczką do julienne i wrzucić na 1/2 minuty na wrzątek, odcedzić, doprawić łyżeczką oliwy, solą, pieprzem i posiekanymi ziołami.

DO PODANIA:
kasza kuskus, kasza jaglana, komosa ryżowa







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz