piątek, 29 stycznia 2016

Frittata makaronowa

Frittata-to rodzaj włoskiego omletu, gdzie wszystkie składniki łączymy i zapiekamy w piekarniku. Wiem, powinnam zacząć od frittaty w wersji podstawowej (bez makaronu) ale ostatnio taką robiłam i bardzo mi zasmakowała.


SKŁADNIKI: (3-4 porcje)
ok 80-100 gr. ugotowanego makaronu (najlepiej rodzaj drobnego makaronu)
4 plasterki szynki serrano (lub innej długo dojrzewającej, lub cieniutko pokrojony,chudy boczek)
pęczek szczypiorku drobno posiekany lub szalotka
1/2 papryczki chili (posiekana, bez pestek)
ok. 40 gr.twardego sera, startego na tarce (parmezan, pecorino romano,grana padano)
4-5 jajek
sól,pieprz
oliwa do natłuszczenia formy

PRZYGOTOWANIE:
Jeżeli mama makaron typu nitka rosołowa lub spaghetti-to tniemy na mniejsze kawałki. Szynkę lub boczek rumienimy na małym ogniu, na suchej patelni, odsączamy z nadmiaru tłuszczu. Jajka roztrzepujemy przy pomocy widelca lub trzepaczki. Do masy jajecznej dodajemy pozostałe składniki, doprawiamy solą(uważnie-bo szynka jest słona) i pieprzem. Wlewamy do kokilek lub niewielkiej formy, wysmarowanej oliwą i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. czas pieczenia ok. 20 minut-ale trzeba sprawdzać-wbijając patyczek w środek Frittaty. Jeżeli patyczek jest suchy-to danie gotowe.





2 komentarze:

  1. No to wiem, jakie jutro będzie u nas niedzielne śniadanie :) Pycha!

    OdpowiedzUsuń