Zupa szczawiowa- przepis mojej mamy. Szczaw zawsze zbieram świeży-na zimę mrożę.
SKŁADNIKI: (2-3 porcje)
3 duże garście świeżego szczawiu
Mała cebula
Łyżka masła
Bulion warzywny
Cukier,
Maggi-ew, sól
Pieprz
Śmietanka 12%
2 jajka
PRZYGOTOWANIE:
Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy drobno posiekaną cebulę, chwilę podsmażamy, następnie dodajemy szczaw, po 2-3 minutach zalewamy bulionem. Gotujemy 10-15 minut, doprawiamy pieprzem, odrobiną cukru (jednakże zupa powinna być bardziej kwaskowa, niż słodka), maggi. Jajka rozbełtuję jak na lane kluski ale bez mąki-tylko jajka. Na wrzącą zupę wlewam jajka. Na koniec troszkę śmietanki.
Też robię w podobny sposób. Pozdrawiam :-)
OdpowiedzUsuń