Szybka, pyszna i elegancka przystawka. Nadzienie możena dowolnie modyfikować wedle włąsnego gustu. Smakuje jako wytrawne dania, jak i na słodko.
SKŁADNIKI
1/2 opakowania ciasta filo
500 g. szpinaku mrożonego
2 spore ząbki czosnku
Kilka kawałków suszonych pomodorów
Czarne oliwki
Łosoś wędzony
Kaparki
Łyżka masła
Olej
Sól
Pieprz
Gałka muszkatołowa
PRZYGOTOWANIE:
Na maśle podsmażam czosnek, dodaję szpinak, woda musi odpawiwać-doprawiam solą, pieprzem i gałką (czasami dodaję troszkę sera pleśniowego). Ciasto filo kroimy na równe kwadraty. Blaszkę do muffinek smarujemy oliwą, układamy kwadraty ciasta pod kątem 45 stopni (ja dałam 3 -ale można więcej-wtedy kiszyczek będzie jeszcze piękniejszy), ostatni kwadrat smaruję roztopionym masłem. Wkładam przestudzony szpinak i do piekarnika na ok. 15 minut, temperatura 180 stopni. Następnie dekorujemy łososiem, oliwkami, suszonymi pomidorami i kaparkami, Można posypać serem.
1/2 opakowania ciasta filo
500 g. szpinaku mrożonego
2 spore ząbki czosnku
Kilka kawałków suszonych pomodorów
Czarne oliwki
Łosoś wędzony
Kaparki
Łyżka masła
Olej
Sól
Pieprz
Gałka muszkatołowa
PRZYGOTOWANIE:
Na maśle podsmażam czosnek, dodaję szpinak, woda musi odpawiwać-doprawiam solą, pieprzem i gałką (czasami dodaję troszkę sera pleśniowego). Ciasto filo kroimy na równe kwadraty. Blaszkę do muffinek smarujemy oliwą, układamy kwadraty ciasta pod kątem 45 stopni (ja dałam 3 -ale można więcej-wtedy kiszyczek będzie jeszcze piękniejszy), ostatni kwadrat smaruję roztopionym masłem. Wkładam przestudzony szpinak i do piekarnika na ok. 15 minut, temperatura 180 stopni. Następnie dekorujemy łososiem, oliwkami, suszonymi pomidorami i kaparkami, Można posypać serem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz