wtorek, 18 grudnia 2018

Świąteczne ciasteczka maślano-kokosowe

Pieczenie-moja zmora. Wszyscy uciekają z domu,gdy zabieram się za wypieki. Nawet koty chowają się po szafach. Niestety, często padają niecenzuralne słowa, bo co zrobić, gdy ciasto nie chce mnie słuchać? Właśnie tak było w tym przypadku. Ojej, jakie proste, ojej, jakie szybkie-padały słowa z ust osób, które upiekły już ciasteczka. Kurcze, skoro proste i szybkie, to może i mnie się uda? Chyba nie zostanę cukiernikiem :( Udało się, po mękach, ale było warto, bo tak pysznych ciasteczek jeszcze nie jadłam.


SKŁADNIKI:
130 g. masła
0,5 szkl. drobnego cukru
250 g, mąki
1 jajko
2 łyżeczki cukru waniliowego
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 szkl. wiórków kokosowych

DO PODANIA:
dobry dżem malinowy (najlepeiej bez pesteczek)
cukier puder do posypania
Foremki do wykrojenia ciasta

PRZYGOTOWANIE:
Masło w temperaturze pokojowej kroimy w kostkę, Wiórki miksujemy na proszek. Mieszamy wiórki z mąką, proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym.
W drugiej misce ubijamy masło z drobnym cukerm na puszystą pianę, dodajemy jajko (też w temp. pokojowej) ubijamy jeszcze 2-3 minuty.
Łączymy obie masy-dokładnie miksujemy i wkładamy do lodówki na 1 h.
Ciasto dzielimy na 3 części-gdy pracujemy z pierwszą, resztę trzymamy w lodówce.
Rozwałkujemy na placek (ok. 3 mm) Piekarnik nagrzewamy do 160 C. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia.  Wykrawamy kółka-wyjdzie ich ok. 40. W połowie wykrawania-z kółek wycinamy gwiazdki. Układamy na blaszcę i pieczemy przez ok, 15 minut. Po upieczeniu całości-kółka smarujemy dżemem-przykrywany ciastkami z wyciętą gwiazdką, którą wcześniej posypaliśmy cukrem puderem-delikatnie dociskamy.










Brak komentarzy:

Prześlij komentarz