czwartek, 28 czerwca 2018

Botwinka z czosnkiem, jako dodatek do mięs.

Botwinka-czyli młode liście i korzeń buraka. Kto nie kocha botwinki. Zazwyczaj ograniczamy się do zupy. Dziś przygotowałam botwinkę jako dodatek do mięsa.


PRODUKTY:
Pęczek botwinki z małymi buraczkami
Duzy ząbek czosnku
Łyczka masła
Sok z cytryny
Koperek
Sól
Pieprz
Łyżka śmietanki ( u mnie 18% ale można dać 30%)
Kilka płatków parmezanu (opcjonalnie)

PRZYGOTOWANIE:
Liście i łodyżki myjemy, buraczki szorujemy (nie obieramy), suszymy. Buraczki kroimy w cieniuteki plasterki, resztę siekamy ma ok 2-3 cm kawałki. Na petelni roztapiamy masło. dodajemy czosnek        posiekany w paseczki, następinie buraczki-całość chwileczkę przesmażamy. Dodajemy łodyżki i liście oraz śmietankę. Po 2-3 minutach, doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny-można dodać kilka ziaren cukru. Przed podaniem posypujemy koperkiem oraz płatkami parmezanu.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz