Żurek-ale tylko na domowym zakwasie. Mało pracy a smak zupy obłędny.
SKŁADNIKI:
2 czubate łyżki mąki żytniej
4 skibki chleba
2 duże cebule
3 ząbki czosnku
Liść laurowy
Ziele angielskie
Pieprz w ziarnach
1,5 litra wody
PRZYGOTOWANIE:
Do kamionkowego garnka lub słoika kruszymy chleb, dodajemy pokrojoną w piórka cebulę, czosnek pocięty w paseczki oraz resztę składników. Całość zalewamy 1,5 l przegotowaną, chłodną wodą. Przykrywamy ściereczką. Staramy się codziennie przemieszać zakwas. Po 4-5 dniach (przez gęste sitko) zlewamy do butelek. W lodówce może stać nawet 2 tygodnie.
Do kamionkowego garnka lub słoika kruszymy chleb, dodajemy pokrojoną w piórka cebulę, czosnek pocięty w paseczki oraz resztę składników. Całość zalewamy 1,5 l przegotowaną, chłodną wodą. Przykrywamy ściereczką. Staramy się codziennie przemieszać zakwas. Po 4-5 dniach (przez gęste sitko) zlewamy do butelek. W lodówce może stać nawet 2 tygodnie.
Witam serdecznie
OdpowiedzUsuńCzy chleb musi być razowy ?
ja daję żytni lub pszenno-żytni
Usuń