wtorek, 9 lutego 2016

Gnocchi dyniowo-ziemniaczane

Gnocchi to rodzaj włoskich klusek, dosłownie słowo oznacza „grudy”. Jestem głęboko przekonana,że każdy miłośnik klusek, zakocha się w tym przepisie:) Wybitnie smakują zarówno z sosem pieczeniowym, jak i masłem szałwiowym.



SKŁADNIKI:
500 g. ugotowanych ziemniaków/tłuczonych
500 g. upieczonej dyni/ zmiksowanej (przepis znajdziecie tutaj  http://kopystkapogarach.blogspot.com/2016/02/pieczona-dynia.html
ok. 150 g. mąki pszennej + do podsypania
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1/2 szklanki startego sera (parmezan lub inny długo dojrzewający)
1/3 łyżeczki ostrej papryki
1/3 łyżeczki słodkiej papryki
1 jajko plus 1 żółtko

PRZYGOTOWANIE:
Przygotować i odmierzyć puree z ziemniaków. Zmiksowaną upieczoną dynię (puree dyniowe) włożyć na patelnię i smażyć przez około 20 minut mieszając co jakiś czas, aż z dyni wyparuje woda i stanie się bardziej gęsta (dzięki temu do ciasta będziemy mogli dodać mniej mąki, więc kluseczki będą delikatniejsze i bardziej miękkie po ugotowaniu). Ziemniaki i dynię ostudzić.
Mąki przesiać, dodać ziemniaki,dynię i starty ser, doprawić solą, paprykami. Wbić jajko oraz żółtko. Zagnieść gładkie ciasto. Stolnicę podsypać mąką, ciasto rozwałkować na placek o grubości ok. 1,5 cm. Wycinać małe kółeczka (np. kieliszkiem). Zagotować osoloną wodę, łyżką cedzakową wkładać gnocchi do wrzątku. Gdy wypłyną, odczekać jeszcze kilkanaście sekund. Jeżeli chcemy gnocchi zamrozić, to surowe układamy je na tackach podsypanych mąką i wkładamy do zamrażalki. Zamrożone kluski wkładamy do woreczków.

PRZYKŁADY PODANIA:
gnocchi dyniowe cudnie komponują się z masłem szałwiowym lub bazyliowym(roztapiamy dobrej jakości masło, zbieramy burzowiny, dodajemy listki szałwii lub bazylii) oraz chipsami z szynki parmeńskiej, jak również z sosem pieczeniowym.









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz