czwartek, 14 stycznia 2016

Limoncello-nalewka cytrynowa

Gdy Ci zimno, gdy Ci źle-Limoncello napij się :) Włosi uważają ją za symbol świąt Bożego Narodzenia ale również chętnie sięgają po nią latem-dla ochłody-wtedy piją zmrożoną. Sycylijska specjalność, która zdobyła popularność w całych Włoszech – słodko-kwaśna cytrynowa nalewka na bazie spirytusu, którą serwuje się pod koniec posiłku, na deser, w małych kieliszkach.

SKŁADNIKI:
400 g cukru
1 kg plus 2 sztuki cytryn
1/2 l spirytusu
750 ml wody
PRZYGOTOWANIE:
Zaczynamy od pozbycie się konserwantów z cytryn. W związku z tym zalewamy je wrzątkiem-co najmniej 2 razy. Następnie kilogram cytryn obieramy ze skórki,dokładnie pozbywając się albedo (białej skórki,która powoduje gorycz).Skórki plus dwie dodatkowe cytryny kroimy, wkładamy do dużego słoika, zalewamy spirytusem, zakręcamy i odstawiamy na 14 dni. Od czasu do czasu mieszamy zaczyn.Po 14 dniach przygotowujemy syrop cukrowy, czyli 400 g cukru plus 750 ml wody.Cukier musi się rozpuścić,a syrop wystygnąć.Następne przez gazę(4 warstwy) przecedzamy zaczyn, ze skórek wyciśnijcie sok, do oczyszczonego zaczyny cytrynowego dodajemy syrop.Rozlewamy do wyparzonych butelek . Gotowe :)




2 komentarze:

  1. Jasterko, pyszny przepis, degustowaliśmy z mężem w zeszły weekend :))) Chciałabym urozmaicić przepis również o inne cytrusy, żeby nie było monotonnie, co sądzisz o tym przepisie http://www.mojbar.pl/podstawy/porady/Jak%20zrobi%C4%87%20domowy%20likierek%20cytrusowy%20.htm ? A może masz swoją sprawdzoną recepturę na likier z dodatkiem pomarańczy i grejpfrutów? Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. myślę,że ten przepis jest super-sama wypróbuję:) Również przesyłam pozdrowienia :)

      Usuń