czwartek, 14 stycznia 2016

Lahmacun (czyt. lahmadżun)

Lahmacun-turecka pizza, najczęściej spożywana na drugie śniadanie. Drożdżowe ciasto z mięsnym nadzieniem i dodatkiem warzyw, bez użycia sera (aż mnie korciło,żeby dodać ale opamiętałam się)niejednemu, na długo. zapadnie w pamięci


SKŁADNIKI:
250 g mąki pszennej
3/4 łyżeczki soli
10 g świeżych drożdży
łyżeczka cukru
150 ml ciepłej wody
łyżka oliwy 
FARSZ:
250 g mielonej wołowiny
cebula
duży ząbek czosnku
papryczka chili 
1//2 czerwonej papryki
pomidor
garść natki pietruszki
sól, pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE:
Zaczynamy od ciasta. Drożdże pokruszyć,zalać kilkoma łyżkami cieplej wody-odstawiać w ciepłe miejsce na 15 minut.Mąkę połączyć z solą. Po 15 minutach do mąki z solą dodajemy zaczyn z drożdży, pozostałą wodę oraz oliwę. Przez kilka minut wyrabiamy ciasto, podsypując mąką.Odstawić na 1,5 godziny, do wyrośnięcia.
Nadzienie
Do zmielonego mięsa dodać czosnek, posiekaną natkę, paprykę, cebulę chili, pozbawianego pestek i skórki pomidora(pokrojonego w drobną kostkę)sól, świeżo zmielony pieprz. Całość dokładnie łączymy ze sobą.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na 3-4 porcje. Rozwałkujemy cienko na, oprószonej mąką, stolnicy. Placki przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, nakładamy mięsny farsz i pieczemy przez 12-15 minut w piekarniku nagrzanym do 250 stopni.
WSKAZÓWKI:
do podania sos czosnkowy lub sos curry



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz