piątek, 29 stycznia 2016

Filet z kurczaka w szynce parmeńskiej, w delikatnym sosie gorgonzola, z zielonym groszkiem

Nie masz pomysłu na szybki,smaczny obiad....Podaję gotową receptę.

SKŁADNIKI:
2 pojedyncze piersi z kurczaka
ok 8-10 plasterków szynki długo-dojrzewającej (parmeńska, tańsza szwarcwaldzka lub inna)
ok 100 g sera gorgonzola
ok 1-2 łyżki sera mascarpone(opcjonalnie)
ok szklanka mrożonego (w sezonie świeżego)zielonego groszku.
Kilka suszonych pomidorów
ok. 200 ml białego,wytrawnego wina
troszkę oliwy do smażenia
świeżo zmielony pieprz
troszkę soli do oprószenia filetów
garść listków bazylii

PRZYGOTOWANIE:
Filety myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem. oczyszczamy z błon. Każdy filet przecinamy wzdłuż a następnie w poprzek. W ten sposób otrzymujemy 4 kawałki. Starajmy się,żeby wszystkie kawałki były podobnej grubości.Następnie solimy i pieprzymy (UWAGA,szynka,w którą owijamy nasze mięso jest dość słona,dlatego uważamy z ilością soli). Każdy filet owijamy w plasterki szynki i wkładamy na gorący tłuszcz. Smażymy ok. 5 minut z jednej strony, następnie przekładamy na drugą i smażymy jeszcze 4 minuty. Na drugą patelnię wlewamy ok 200 ml. białego, wytrawnego wina, które trzeba zagotować i zredukować o 3/4. Do wina kruszymy ser i czekamy do całkowitego rozpuszczenia, dodajemy świeżo zmielony pieprz. Jeżeli sos okaże się zbyt rzadki, można dołożyć odrobinę serka mascarpone( ja nie dodawałam).Sos dodajemy do usmażonych filetów, wsypujemy groszek i pokrojone pomidory suszone.

DO PODANIA:
ryż, kaszą kuskus,komosa ryżowa lub makaron. Dekorujemy listkami bazylii.





2 komentarze:

  1. Zbawienie na dzisiejszy obiad! Co wtedy, gdy nie chcę dodawać wina? Jest konieczne?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. pomijasz wino. Rozpuszczasz ser w śmietanie :)

      Usuń