piątek, 3 marca 2017

Krem porowo-ziemniaczany z wędzonym łososiem

Zupa w 20 minut-do tego sycąca i pyszna. Niemożliwe? A jednak :)


SKŁADNIKI:
4 kawałki (po ok. 20 cm) białej i jasnozielonej części pora
3 -4 średnie ziemniaki
ok. 2 litry bulionu warzywnego
Kawałek sera z białą pleśnią, ew. śmietankowego Hochanld
Ew. sól
Pieprz
Kurkuma
Kilka plasterków wędzonego łososia
Łyżka oliwy lub masła

PRZYGOTOWANIE:
Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę, pora czyścimy, kroimy w półksiężyce. Do garnka z grubym dnem, wlewamy tłuszcz, na którym podsmażamy por. Kiedy stanie się szklisty, dodajemy ziemniaki i chwilę smażymy. Zalewamy bulionem tak,żeby warzywa były zakryte (resztę bulionu zatrzymujemy w razie potrzeby dolania) i gotujemy do miękkości ziemniaków. Całość blendujemy, ew. dodając resztę bulionu. Garnek wstawiamy na mały ogień-dodajemy ser, pieprz, kurkumę  oraz sól (jeżeli jest taka potrzeba). Podajemy zwędzonym łososiem.










Brak komentarzy:

Prześlij komentarz