wtorek, 1 listopada 2016

Sztuka mięsa w sosie chrzanowym

Gotujemy rosół wołowy, zostaje nam piękny kawał mięsa, z którym nie wiemy, co zrobić. Proponuję sos chrzanowy.


SKŁADNIKI:
Kawał kruchego mięsa wołowego
SOS:
1/4 kostki masła
2-3 łyżki mąki
2-3 łyżki tartego chrzanu-wg.uznania
Sól
Pieprz
Kilka ziarenek cukru

PRZYGOTOWANIE:
Masło roztapiamy, dodajemy mąkę, chwilkę przesmażamy, dodajemy chrzan, następnie rozcieńczamy wodą (ok 500 ml.). Sos powinien być konsystencji zupy-kremu, z wyraźnym akcentem chrzanu. Solimy, pieprzymy, doprawiamy cukrem.Mięso kroimy w plastry-podjemy z sosem, ziemniakami i marchewką https://kopystkapogarach.blogspot.com/2016/11/marchewka-dodatek-do-obiadu.html






2 komentarze:

  1. z pewnoscią pyszne ale podane na desce do krojenia?? ja nie wim czy bym chciala tego sprobowac

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zdjęcie zniekształca-ale to jest drewniany talerz. Byłaś kiedyś w góralskich knajpach?

      Usuń