wtorek, 13 lutego 2018

Ryba z ajwarem, cukinią i pomidorem, pieczona w papilotach

Nie masz czasu na przygotowanie pysznego obiadu? Podaję na dłoni gotowy przepis. Całkowity czas przygotowywania 30-35 minut. 


SKŁADNIKI: 4 porcje
4 kawałki białej ryby bez skóry (miruna, dorsz)
Mała cukinia
Pomidor 
1-1.5 woreczka ryżu
Mały ząbek czosnku
Szalotka
Kilka kawałeczków sera feta
4 łyżki ajwaru
2 łyżki sosu sojowego
Kurkuma
Tymianek
Oliwa z oliwek
Świeża bazylia
Papier do pieczenia

PRZYGOTOWANIE:
Ryż gotujemy. Szalotkę przesmażamy na niewielkiej ilości oliwy, dodajemy drobno posiekany czosnek, ugotowany ryż-całość doprawiamy sosem sojowym i kurkumą. Rybę solimy i posypujemy tymiankiem. Wycinamy 4 większe kwadraty z papieru do pieczenia-na każdym układamy ryż, na to kładziemy rybę, smarujemy ją odrobiną oliwy, Na rybie rozcieramy po łyżce ajwaru (można dodać odrobinę płatków chili), kładziemy plasterki cukinii i pomidora-przyprawiamy sola, pieprzem, dodajemy kosteczki sera feta oraz posypujemy świeżą bazylią. Całość szczelnie zawijamy w papiloty i wkładamy na 20 minut do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni C.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz