piątek, 12 lutego 2016

Strogonow z kurczaka

Pozwalam sobie użyć nazwy "strogonow", ponieważ to danie- to ani francuski boeuf ( bo nie wołowina), ani postać, od której nazwano danie-czyli generał Stroganow. Oryginał to Boeuf Stroganow...niestety, gastronomia rządzi się własnymi prawami. Dziś proponuję coś a'la stragonow, czyli wersja z kurczakiem. Szybko i prosto.


SKŁADNIKI:
0.5 kg filetów z kurczaka
0,3 kg pieczarek
mała cebula
mała
łyżeczka koncentratu pomidorowego\
masło klarowane/oliwa
ok. 0.5 l. bulionu
sól
pieprz
ew. mąka

PRZYGOTOWANIE:
Filety z kurczaka oczyszczamy z błon, kroimy w paski. Cebule kroimy w drobną kosteczkę, pieczarki w paseczki. Na tłuszcz wkładamy cebulę, gdy się zeszkli-dodajemy mięso, doprawiamy solą i pieprzem. Obsmażamy. Na drugiej patelni-na bardzo małej ilości łuszczu obsmażamy pieczarki.Do mięsa dodajemy troszkę koncentratu pomidorowego (ok płaskiej łyżeczki),dodajemy podsmażone pieczarki. chwilkę podsmażamy, dodajemy bulion (stopniowo), gdy uzyskamy sosik, możemy posypać mąką(mała łyżeczka),zamieszać-żeby niepowstały grudy. Doprawić pieprzem, posypać natką pietruszki

Do podania:
ryż, ziemniaki, kluseczki półfrancuskie


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz